maandag 15 februari 2010

boekomslagen

De workshop is geweldig, de kinderen zijn snel driftig aan het schrijven. We enthousiasmeren ze met de belofte dat hun verhalen ook in Nederland verder verspreid zullen worden, en dat ze met een beetje geluk ook post krijgen uit Nederland via de responsecard die in de boekjes zullen zitten. Ze voelen zich al een beroemde schrijver, en de sfeer is geweldig en er wordt enorm geconcentreerd geschreven. Overal zitten schrijvende kinderen op stoeltjes, bankjes en kussens.
Nadat ze hun verhaal van ± 200 woorden hebben afgerond schrijven ze een korte bio, voor op de achterkant van het boek.
Het tweede gedeelte van de workshop is het maken van de cover. We hebben een heleboel tijdschriften, papier, potloden en natuurlijk boeken uit de bibliotheek van daar. Sommige kinderen zijn zeer snel met het kiezen van een beeld voor op de cover, anderen tekenen een cover. Ik heb mijn laptop en scanner opgezet en een voor een scan ik de beelden, en maak de cover met de kinderen. Sommige hebben wel heel specifieke ideeen over de kleur. Maar er komen geweldige covers uit! Als de kinderen hun cover op het scherm zien ontstaan wordt het pas 'echt echt' voor hen, het ziet er zeer officieel uit.
Pas later als we de verhalen uitwerken en intypen lezen we goed waar de verhalen over gaan; kinderprostitutie, misbruik, zelfmoord, kindermoeders. We krijgen tranen in onze ogen. We merken dat het voor de kinderen heel wat betekend om hun eigen 'boek' te hebben, en na de verhalen te hebben gelezen geloof ik echt dat we iets konden bijdragen aan hun zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er ook nog verhalen over dieren en cowboys!