donderdag 18 februari 2010

Soweto

Eindelijk een dag de toerist uithangen! We waren er aan toe. Aangekomen in Soweto zijn we naar Vilakzistreet gegaan. Soweto is de enige stad met een straat waar TWEE nobelprijswinnaars hebben gewoond. Bisschop Tutu en natuurlijk Nelson Mandela. We hebben er een bezoek gebracht aan het Nelson Mandela House. Het huisje wat Nelson Mandela zelf heeft gebouwd in 1946 en woonde voordat hij werd gearresteerd. Zijn tweede vrouw Winnie heeft er een lange tijd gewoond. Luisterend naar de verhalen, was dat geen pretje. Regelmatig werd het huis beschoten door de politie. Er was een video te zien met een interview met de drie dochters van Nelson Mandela. Hieruit blijkt dat de meisjes regelmatig uit logeren moesten, omdat Winnie weer eens opgepakt werd. Wat er ook over Winnie Mandela gezegd wordt. Haar rol is erg belangrijk geweest en dat zie je ook terug in dit museum.
Daarna naar het Hector Pieterson Museum. Hector Pieterson was een scholier van 13 die per ongeluk neergeschoten werd tijdens de opstand van de scholieren in 1976.
http://www.travelbeat.net/selfdiscovery/images/464px-Soweto_Riots.jpg De foto van de neergeschoten HectorPieterson haalde alle voorpagina's. Deze foto is een symbool voor verzet tegen de apartheid geworden. Je wordt niet vrolijk van het feit dat soldaten zonder pardon op kinderen met scherp schoten. Dit terwijl het een geweldloze demonstratie was.....